Λειβαδιών, 51 , 4529, Πύργος, Λεμεσός
99966953
Δευτέρα – Παρασκευή 9:00 – 18:00
14072018 ΣΤΙΣ 17_00

Τι είναι τα λειτουργικά τρόφιμα;

Αυτό που τα ξεχωρίζει τα «λειτουργικά τρόφιμα» από τα κοινά τρόφιμα, είναι ότι παρέχουν οφέλη πέρα από τη θρεπτική αξία τους αυτή καθαυτή και ορισμένες φορές, τα οφέλη αυτά προκύπτουν από την τεχνητή ενίσχυσή τους με συγκεκριμένα συστατικά.

«Λειτουργικά τρόφιμα» θεωρούνται τα τρόφιμα και τα ποτά, τα οποία, με βάση επιστημονικές αποδείξεις, φέρονται να παρέχουν οφέλη στην υγεία, είτε έχουν υποστεί τροποποίηση έτσι ώστε να αυξηθεί η περιεκτικότητα των ωφέλιμων συστατικών.

Αυτό που τα ξεχωρίζει από τα κοινά τρόφιμα είναι ότι παρέχουν οφέλη πέρα από τη θρεπτική αξία τους αυτή καθαυτή (π.χ. από την περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες ή βιταμίνες) και ορισμένες φορές, τα οφέλη αυτά προκύπτουν από την ενίσχυσή τους με συγκεκριμένα συστατικά.

Οι διάφορες τροφές, περιέχουν φυσικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα μας για να είναι υγιές. Όταν τρώμε ένα μήλο, ωφελούμαστε από τις φυτικές του ίνες, αλλά και από τις βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά που περιέχει. Επιπλέον, τα μήλα περιέχουν φυτοχημικά θρεπτικά συστατικά που μπορεί να επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης και προσφέρουν προστασία από ορισμένες ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες. Τα μήλα είναι ένα είδος λειτουργικών τροφίμων, διότι παρέχουν οφέλη για την υγεία που υπερβαίνουν αυτά των απλών τροφίμων. Τα φυτοθρεπτικά συστατικά που περιέχουν, προσφέρουν πρόσθετη προστασία κατά των διαφόρων ασθενειών.

Ο όρος Nutraceuticals (φαρμακευτικά διατροφικά σκευάσματα) είναι μία ευρεία έννοια η οποία χρησιμοποιείται για να περιγράψει οποιοδήποτε προϊόν προέρχεται από πηγές τροφίμων με επιπρόσθετα οφέλη για την υγεία, εκτός των βασικών διατροφικών αξιών που βρίσκονται ήδη σε αυτά. Μπορούν να θεωρηθούν ως μη-συγκεκριμένες βιολογικές θεραπείες που χρησιμοποιούνται για την προώθηση της γενικής ευημερίας, τον έλεγχο συμπτωμάτων, και την πρόληψη δυσμενών επιπτώσεων.

Ο όρος «Nutraceuticals (φαρμακευτικά διατροφικά σκευάσματα)» συνδυάζει δύο λέξεις – «τρόφιμα» (λόγω των θρεπτικών συστατικών που βρίσκονται στα τρόφιμα) και «φάρμακο». Το όνομα αυτό επινοήθηκε το 1989 από τον Stephen DeFelice, ιδρυτή και πρόεδρο του Ιδρύματος Καινοτομίας στην Ιατρική (Foundation for Innovation in Medicine), μια αμερικανική οργάνωση που βρίσκεται στην περιοχή Cranford, New Jersey.

Η φιλοσοφία πίσω από τα Nutraceuticals (φαρμακευτικά διατροφικά σκευάσματα) είναι να επικεντρωθούμε στην πρόληψη, σύμφωνα με το ρητό του Έλληνα ιατρού Ιπποκράτη (γνωστό και ως πατέρα της ιατρικής), ο οποίος είπε: «άφησε την τροφή να γίνει το φάρμακό σου». Ο ρόλος τους στην ανθρώπινη διατροφή είναι ένας από τους σημαντικότερους τομείς ερευνών, με ευρείες επιπτώσεις για τους καταναλωτές, τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, των ελεγκτών, των παραγωγών, και των διανομέων τροφίμων.

*Στην ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, που είναι και πιο διαδεδομένη, ο εκπαιδευόμενος μαθαίνει όχι μόνο σε διαφορετικό χώρο από τον εκπαιδευτή, αλλά και σε διαφορετικό χρόνο από τη διαδικασία της παράδοσης ή δημιουργίας του μαθήματος.