Ρόφημα με βότανα για αδυνάτισμα και ευεξία
Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους.
Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.
Η χρήση των βοτάνων ως φαρμάκων έχει τις ρίζες της στο βαθύ παρελθόν και ξεκινά μαζί με την εμφάνιση του ανθρώπου στη Γη. Πρόκειται μάλιστα για μια πρακτική που συνεχίστηκε μέχρι πολύ πρόσφατα, όταν η φαρμακοβιομηχανία άρχισε να παρασκευάζει χημικά φάρμακα για να αντικαταστήσει τη βαλεριάνα, την μπελαντόνα, τη μαντζουράνα και πολλά άλλα βότανα, που όμως τα τελευταία χρόνια αρχίζουν να ξανακερδίζουν το ενδιαφέρον, όχι μόνο των απλών ανθρώπων, αλλά και των επιστημόνων, που αναζητούν τις θεραπευτικές τους δυνάμεις που είχαν επισημάνει τόσο οι αρχαίοι Έλληνες όσο και πολλοί γιατροί αργότερα.
Σήμερα, περίπου το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού χρησιμοποιεί αποκλειστικά φαρμακευτικά φυτά, ενώ περίπου το 50% των φαρμάκων έχουν ως βάση κάποια φυσική ουσία.
Οι μορφές τους
Αφέψηµα
Το φυτό βράζει μαζί με το νερό, συνήθως για 5-10΄, και στη συνέχεια το διηθούμε. Χρησιμοποιείται για τα ξυλώδη μέρη, όπως οι ρίζες ή οι φλοιοί.
Έγχυµα
Είναι μέθοδος που ενδείκνυται για τα φύλλα, τα άνθη και τα πέταλα, αλλά όχι για τις ρίζες. Επίσης, χρησιμοποιείται και όταν δεν θέλουμε να φύγουν τα πτητικά συστατικά, όπως στις περιπτώσεις των αρωματικών φυτών. Για να το παρασκευάσουμε, βράζουμε το νερό, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βότανο. Κατόπιν, αφήνουμε το μείγμα έτσι για 5-10΄ και στη συνέχεια το διηθούμε.
Τσουκνίδα
Υψηλή σε θρεπτικότητα, η τσουκνίδα περιέχει μεγάλη ποσότητα χλωροφύλλης, μεταλλικών στοιχείων και αντιοξειδωτικών βιταμινών Α και C. Επιπλέον θεωρείται πως καθαρίζει το αίμα επειδή ενισχύει τη λειτουργία του ήπατος και των νεφρών.
Κανέλα
Είναι εξαιρετικό βότανο για το πεπτικό σύστημα με αντιμικροβιακές ιδιότητες.
Διαβάστε ακόμη: Αν θέλεις να αδυνατίσεις….κοίτα μέσα σου!
Ταραξάκο
Το ταραξάκο ή πικραλίδα είναι ένα από τα καλύτερα αποτοξινωτικά βότανα. Επίσης περιέχει μεγάλες ποσότητες θρεπτικών στοιχείων, προκαλεί διούρηση και τονώνει την επιδερμίδα.
Ginger
Και αυτό το βότανο αποτελεί εξαιρετικό αποτοξινωτικό. Καθαρίζει τη πεπτική οδό, τα νεφρά και το ήπαρ.
Σιβηριανό Ginseng
Αν και η πρωταρχική του δράση είναι στο νευρικό σύστημα, η επακόλουθη μείωση του stress που προκαλεί βοηθά στην αντιμετώπιση του άγχους και της ανησυχίας, όταν βρισκόμαστε σε φάση δίαιτας. Επιπλέον εξισορροπεί την όρεξη.
Αλθαία ή δενδρομολόχα
Υψηλής διατροφικής αξίας βότανο, βοηθά το έντερο να αποβάλλει τοξίνες και το ανακουφίζει από φλεγμονές. Επιπλέον είναι ήπιο διουρητικό.
Μάραθος
Ρυθμίζει την όρεξη, προκαλώντας αίσθημα κορεσμού. Επιπλέον αποτοξινώνει και καθαρίζει το ήπαρ και τα νεφρά.
Συνταγή
Παρακάτω ακολουθεί η δοσολογία που θα χρειαστείτε από το κάθε βότανο. Αναμείξτε τα όλα μαζί και κάθε φορά που θα χρησιμοποιείτε, θα παίρνετε 1-2 κουταλιές του γλυκού και θα φτιάχνετε αφέψημα. Βάλτε τα βότανα σε βραστό νερό, αφήστε το για περίπου 10 λεπτά, σουρώστε το και πιείτε το 2-3 φορές τη μέρα.
– 2 μέρη τσουκνίδα
– ½ μέρος φλοιό κανέλας
– 1 μέρος ταραξάκο
– ½ μέρος ρίζα ginger
– 2 μέρη Σιβηριανό ginseng
– 1 μέρος αλθαία
– ¼ μέρος μαραθόσπορος.
Προσοχή: Το παραπάνω άρθρο έχει ενημερωτικό σκοπό. Πριν χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε συνταγή ή πριν αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες, ζητήστε τη γνώμη του κατάλληλου επαγγελματία υγείας ή διατροφολόγου. Εάν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν αλληλεπιδράσεις.