Οι θεραπευτικές ιδιότητες του σκόρδου
ΣΚΟΡΔΟ
Από τα σπουδαιότερα βότανα για πολλές παθήσεις και ειδικά στις παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος.
Επιστημονική Ονομασία: Allium Sativum της οικογένειας των Liliaceae.
Χρήσιμα Μέρη: Ο βολβός
ΧΡΗΣΕΙΣ :Από τα πανάρχαια χρόνια έχουμε ιστορικές αναφορές στις θεραπευτικές χρήσεις του σκόρδου. Αναφέρεται τόσο στη Βίβλο και το Ταλμούδ όσο και σε κείμενα του Ιπποκράτη, του Πλίνιου, του Διοσκουρίδη και πολλών άλλων. Στην Κόνα καταγράφεται η ιατρική του χρήση από το 510 μ.Χ. ενώ ο Λουή Παστέρ επιβεβαίωσε επιστημονικά για πρώτη φορά την αντιβακτηριακή του ιδιότητα το 1858. Σήμερα το σκόρδο χορηγείται σαν αγωγή για πολλές παθήσεις:
- Αρτηριοσκλήρωση
- Υπέρταση
- Ψηλή χοληστερίνη
- Ψηλά γλυκερίδια
- Καρδιακή συμφόρηση
- Μολύνσεις
- Νευραλγίες
Είναι ίσως το βότανο για το οποίο έχουν γραφτεί τα περισσότερα άρθρα και βιβλία και η αξία του είναι σήμερα αποδεδειγμένη επιστημονικά. Έχει την ιδιότητα να μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων στο αίμα και να διαστέλλει τις αρτηρίες και τα αρτηρίδια, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση στους υπερτασικούς. Έχει ,επίσης , αντιθρομβωτικές ιδιότητες , δεν θα μπορούσε, όμως να αντικαταστήσει πιο ισχυρά χημικά αντιθρομβωτικά φάρμακα σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις. Χρησιμοποιείται, όμως , προληπτικά σε ανθρώπους που έχουν τάση για καρδιακές παθήσεις.
Το σκόρδο έχει αντιβακτηριακή και αντιβιοτική δράση, ενώ καταπολεμά επίσης, διάφορα παράσιτα των εντέρων. Η δύναμη του ενάντια στα βακτήρια είναι περίπου 1% αυτής της πενικιλίνης, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί βέβαια τα αντιβιοτικά, αλλά μπορεί να τα ενισχύσει ή να χρησιμοποιηθεί προληπτικά.
Αντικαρκινικό: Πληθυσμιακές μελέτες έδειξαν ότι σε ανθρώπους που τρώνε τακτικά σκόρδο παρατηρούνται σημαντικά πιο λίγες περιπτώσεις καρκίνου του οισοφάγου, του στομαχιού και των εντέρων, Αυτό οφείλεται κυρίως στην ιδιότητα του σκόρδου να περιορίζει τη δημιουργία καρκινογόνων ουσιών. Πειράματα που έγιναν σε ζώα απέδειξαν ότι το σκόρδο αποτρέπει πράγματι την ανάπτυξη κάποιων ειδών καρκίνου και κυρίως του στήθους και του δέρματος.
Τέλος , το σκόρδο χρησιμοποιείται με επιτυχία για την καταπολέμηση πνευμονικών παθήσεων από απλό βήχα μέχρι και άσθμα.