Λειβαδιών, 51 , 4529, Πύργος, Λεμεσός
99966953
Δευτέρα – Παρασκευή 9:00 – 18:00
36439072_2100020680249729_6126418334008213504_n

Ο ΒΟΤΑΝΟΚΗΠΟΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ- Cyprus Medicinal Flora Museum

Ο Βοτανόκηπος της Ψυχής βρίσκεται δέκα χιλιόμετρα δυτικά από το κέντρο της πόλης της Λεμεσού, στο Τροφώνειο, στα σύνορα Τραχωνίου και Κολοσσίου και μόλις ένα χιλιόμετρο ανατολικά από το μεσαιωνικό κάστρο που κατασκεύασαν οι Ιωαννίτες ιππότες.

Στο Τροφώνειο που βρίσκεται μόλις 10 χιλιόμετρα δυτικά από το κέντρο της πόλης της Λεμεσού δημιουργήσαμε τον Βοτανόκηπο της Ψυχής.

Ο Βοτανόκηπος της Ψυχής βρίσκεται λιγότερο από 1 χιλιόμετρο από το Μεσαιωνικό κάστρο του Κολοσσίου. 

Ανάμεσα στους δύο προορισμούς υπάρχουν μοναδικές διαδρομές που διασχίζουν αμπελώνες, πορτοκαλεώνες, ελαιώνες, καλλιέργειες πατάτας, τριφυλλιού, φράουλας, σιτηρών κ.α. Είναι μια μοναδική τοποθεσία στην οποία πραγματοποιούμε προγράμματα ψυχοεκπαίδευσης και οικολογικής αφύπνισης.

Στην κοιλάδα που για 12 αιώνες αντηχούσαν οι φωνές των επισκεπτών και των ιεροφαντών του αρχαίου μαντείου – θεραπευτηρίου του τοπικού ήρωα Τροφώνιου εξακολουθεί να ρέει μέχρι τις ημέρες μας η Έρκυνα, το ποτάμι που διατρέχει και δροσίζει το άλσος του Τροφωνείου και ποτίζει την πόλη της Λειβαδιάς. Στα νερά της Έρκυνας εξαγνίζονταν ως σημαντικό μέρος του θεραπευτικού δρώμενου του αρχαίου Τροφωνείου οι συμμετέχοντες.

Στο ανεπανάληπτο μνημείο της Λειβαδιάς, που θα αποτελούσε ακόμη και στις μέρες μας υποδειγματικό κέντρο ψυχικής υγείας και ευεξίας αφιερώσαμε το σύγχρονο Τροφώνειο που δημιουργούμε σταδιακά τα τελευταία 15 χρόνια στη Λεμεσό. 

   
Ο Βοτανόκηπος της Ψυχής, που στα αγγλικά προβάλλεται με την επωνυμία Cyprus Medicinal Flora  Museum, κατασκευάστηκε με σκοπό να συμβάλει στη λειτουργία άλλων υπηρεσιών του Κυπριακού Ινστιτούτου Ψυχοθεραπείας και κυρίως του ψυχοεκπαιδευτικού προγράμματος για παιδιά “Σχέδιο Δέλτα του Κούρη” και του κέντρου απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης Ψ.Ε.Μ.Α.

Διασχίζοντας την πύλη του Εργίνου (προϊστορικός βασιλέας των Μινυών από τον Ορχομενό της Βοιωτίας, πατέρας του Τροφωνίου σε ανάμνηση του οποίου είναι αφιερωμένη η ανέγερση του Τροφώνειου), που δεσπόζει το κεντρικό προαύλιο του Τροφωνείου ο επισκέπτης συναντά στα δεξιά του μια θολωτή ανηφορική σήραγγα μερικών μέτρων που τον οδηγεί στο εκθετήριο αποξηραμένων θεραπευτικών φυτών και των παρασκευασμάτων τους. 

Το εκθετήριο του Βοτανόκηπου της Ψυχής στην κορυφή του βράχου φιλοξενεί δεκάδες αποξηραμένα φυτά, τις φωτογραφίες τους και πολλές χρήσιμες πληροφορίες για τις ιδιότητές τους.

Στον Βοτανόκηπο της Ψυχής διοργανώνουμε εσπερινές αλλά και ημερήσιες εκδηλώσεις , εκπαιδευτικά σεμινάρια με οικολογικό και ψυχοεκπαιδευτικό περιεχόμενο.

Το Σχέδιο Δέλτα του Κούρη αξιοποιεί τον Βοτανόκηπο της Ψυχής για να κεντρίσει τον ενδιαφέρον των παιδιών γύρω από τη χλωρίδα του τόπου μας και να τα εξοικειώσει με ασχολίες και ψυχαγωγικές δραστηριότητες μέσα και μέσω της φύσης. Ο κεντρικός άξονας της φιλοσοφίας του Σχεδίου Δέλτα του Κούρη είναι να προκαλέσει ενθουσιασμό στα παιδιά γύρω από ασχολίες που σχετίζονται με τη φύση, την παράδοση και τις τέχνες και να τα εφοδιάσει με εμπειρίες ικανές να εμπλουτίσουν τις ψυχαγωγικές τους συνήθειες με πιο ενεργητικές, υπαίθριες και κοινωνικά διαδραστικές δραστηριότητες αναψυχής.

Η αποστολή του Σχεδίου Δέλτα του Κούρη είναι να θωρακίσει τα σύγχρονα παιδιά από τον κίνδυνο της παθητικότητας, της εσωστρέφειας, της αποξένωσης, της εξαρτητικότητας και της κοινωνικής φοβικότητας ή αποστροφής που προκαλεί η ανεξέλεγκτη χρήση των ηλεκτρονικών και διαδικτυακών μορφών ψυχαγωγίας και επικοινωνίας.

Ως κηπευτικό μουσείο ο Βοτανόκηπος της Ψυχής εκθέτει πληροφορίες γύρω από τις θεραπευτικές ιδιότητες και χρήσεις των βοτάνων για σκοπούς ψυχικής υγείας και ευεξίας. Παράλληλα, όμως, ο Βοτανόκηπος της Ψυχής επιτελεί και μια δεύτερη εξίσου σημαντική αποστολή που είναι να αναδείξει τρόπους με τους οποίους η η φύση ψυχαγωγεί δηλ. μετατρέπεται σε ένα δυναμικό παράγοντα για την αγωγή της ψυχής μας.

Επομένως, ο Βοτανόκηπος της Ψυχής διαμορφώθηκε σ’ ένα περιβάλλον κατάλληλο για να προωθήσει την ιδέα ότι η φύση είναι το πιο φυσικό μέσο ψυχαγωγίας. Είναι κατάλληλα διαμορφωμένος για να αναδείξει ότι η χλωρίδα του τόπου μας μπορεί να αποτελέσει ένα από τα πιο φιλικά και συναρπαστικά περιβάλλοντα ψυχαγωγίας. Στον Βοτανόκηπο της Ψυχής ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει διάφορους τρόπους που η χλωρίδα του τόπου μας χρησιμοποιήθηκε διαχρονικά ως μέσο για τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία τόσο των παιδιών όσο και των μεγάλων διαθέτοντας ανεξάντλητα εφόδια για παιχνίδι και αναψυχή σε ατομικό, οικογενειακό και ομαδικό επίπεδο.

Η συμμετοχή μας στην στήριξη του Ιδρύματος Θεοτόκος που φροντίζει παιδιά με ειδικές ανάγκες – Σεπτέμβριος 2017.