Καψαϊκίνη
Η καψαϊκίνη αποτελεί το κύριο συστατικό που περιέχεται στις καυτερές κόκκινες πιπεριές τσίλι (red chilli peppers), αλλά και σε ορισμένες άλλες ποικιλίες πιπεριάς, φυτά που ανήκουν στο γένος Capsicum (οικογένεια Solanaceae). Η καψαϊκίνη βρίσκεται σε ορισμένα μέρη τους σε περιεκτικότητες από 0,1% έως και 1%. Η καψαϊκίνη και γενικά τα καψαϊκινοειδή, που παράγονται ως δευτερογενείς μεταβολίτες της κόκκινης και άλλων ειδών πιπεριάς, δρουν κυρίως ως απωθητικές-προστατευτικές ουσίες των φυτών της πιπεριάς απέναντι στα φυτοφάγα ζώα.
Στην καψαϊκίνη οφείλεται και η καυτερή γεύση της πιπεριάς τσίλι. Για εκατοντάδες χρόνια οι κόκκινες καυτερές πιπεριές χρησιμοποιούνται στη διατροφή και προσδίδουν μια έντονα «πικάντικη γεύση». Η καψαϊκίνη σύμφωνα με μελέτες έχει και ευεργετικές δράσεις στην υγεία. Η χρήση των κόκκινων πιπεριών είναι εκτεταμένη στη διατροφή των Ινδών και άλλων ασιατικών καθώς και των λατινοαμερικανικών λαών.
Δράση-χρήση
Μελέτες που έχουν διεξαχθεί τα τελευταία 30 χρόνια, δείχνουν την ασφαλή και αποτελεσματική δράση της καψαϊκίνης, αναφορικά με τη συνεισφορά της στην απώλεια βάρους¹, κάνοντας πιο αποτελεσματική μια δίαιτα αδυνατίσματος. Επιπλέον έχει διερευνηθεί η αναλγητική δράση της καψαϊκίνης και εφαρμόζεται σε διάφορα δερματικά επιθέματα και αλοιφές για μείωση του πόνου.
Ωφέλεια από την ευεργετική πρόσληψη συμπληρωμάτων με καψαϊκίνη
Μείωση πείνας και μείωση θερμίδων
Επιστημονικές μελέτες έχουν δώσει μια άλλη διάσταση στη χρήση της καψαϊκίνης χάρη στην ιδιότητά της να δημιουργεί ένα «ζεστό» αίσθημα στο στομάχι, αυξάνοντας την αίσθηση κορεσμού με αποτέλεσμα ο οργανισμός να αισθάνεται «γεμάτος» και ως εκ τούτου να μειώνεται η πείνα. Κλινική μελέτη που έγινε από Ιάπωνες ερευνητές έδειξε ότι η πρόσληψη καψαϊκίνης είχε ως αποτέλεσμα την κατανάλωση λιγότερων θερμίδων στο επόμενο γεύμα της ημέρας¹.
Αύξηση μεταβολισμού για καύση λίπους
Η δράση της καψαϊκίνης, όπως τεκμηριώνεται από αξιόπιστες μελέτες, ενεργοποιεί την θερμογένεση για καύση λίπους και θερμίδων του οργανισμού, διαδικασία που συμβάλλει στη μείωση του σωματικού βάρους στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και άσκησης. Ο μηχανισμός δράσης της καψαϊκίνης υποστηρίζεται ότι οφείλεται στη διέγερση του Συμπαθητικού Νευρικού Συστήματος να εκκρίνει κατεχολαμίνες, που ενεργοποιούν τη διαδικασία θερμογένεσης για ενίσχυση της ενεργειακής δαπάνης με αποτέλεσμα την αύξηση των καύσεων.
Αύξηση μεταβολισμού υδατανθράκων
Σύμφωνα με μελέτες, η πρόσληψη καψαϊκίνης μπορεί να αυξάνει τη θερμότητα στο σώμα σε σύντομο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να διασπά τους υδατάνθρακες μετά το γεύμα και έτσι η καψαϊκίνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος²
Η αναλγητική ιδιότητα των κόκκινων πιπεριών ήταν γνωστή εδώ και χιλιάδες χρόνια στους ινδιάνους της Καραϊβικής και οι γιατροί του Χριστόφορου Κολόμβου διαπίστωσαν τη χρήση τους. Η καψαϊκίνη έχει την ιδιότητα να μπλοκάρει τη δράση της υπεύθυνης για τον πόνο ουσίας “P”, καταπραΰνοντας τους μυϊκούς πόνους⁶, τις μετεγχειρητικές ενοχλήσεις καθώς και τους πόνους στις αρθρώσεις και αποτελεί το ενεργό συστατικό σε διάφορες κρέμες, αλοιφές καθώς και έμπλαστρα για μυϊκούς πόνους στην πλάτη & τη μέση.
Yoshioka M et al, Effects of red pepper on appetite and energy intake. Br. J Nutr 1999;82:115-23
Yoshioka M et al, Effects of red pepper added to high-fat and high carbohydrate meals on energy metabolism and substrate utilizationin Japanese women. Br. J Nutr 1998;80:503-10
Yoshioka M et al, Maximum tolerable dose of red pepper decreases fat intake independently of spicy sensation in the mouth. British Journal of Nutrition (2004), 91, 991-995
Lejeune MP, Kovacs EM, Westerterp-Plantenga MS. (September 2003). “Effect of capsaicin on substrate oxidation and weight maintenance after modest body-weight loss in human subjects.”. The British journal of nutrition (Br J Nutr.) 90 (3): 651–59.